miercuri, 30 martie 2011
De la tara
Pentru 4 portii veti nevoie de:
4 rosii frumos mirositoare
sare si piper negru
12 bucati sparangel
1 pachet de bacon á 150 g
4 bucati fileuri de vitel/vita
30 g ruccola
Pentru sosul de ciuperci:
1 litru de ciuperci proapete
1 lingura unt
sare si piper alb
ceapa esalota 3 bucati
2 dl smantana pentru gatit
1 lingura fond de vita
Intai facem sosul. Taiem ciupercile in bucatele mici si le prajim in unt 5 minute. Degustam apoi cu sare si piper apoi curatam ceapa o taiem fin si o aruncam in tigaie langa ciuperci. Punem si smantana si fondul si lasam traba asta la foc mic vreo 10 minute. Mai punem si un pic de apa daca iese prea gros daca nu... dam sosul la o parte si lasam la racit.
Cuptorul se incalzeste apoi la 200 grade si scoatem o tava mare si plata pe care o tapetam cu hartie cerata. Rosiile le taiem in jumatate, le asezam pe tava si presaram sare si piper. Luam cate 3 fire de sparangel si le infasuram in bacon si le alaturam rosiilor pe tava. Lasam traba asta la cuptor vreo 20 de minute timp in care incalzim o tigaie la maxim si prajim carnea in unt medium/rare/well done dupa pretentii si condmentam simplu cu sare si piper.
Servim carnea cu sosul de ciuperci alaturi de sparngel si rosii si daca vrem sa ne falim un pic ii facem si un mot de ruccola asa ca la restaurante cu pretentii. Eu i-am mai trantit si niste cherry-tomatoes ca na...
Enjoy!
Si cum am promis...
Ardeii au iesit chiar ok. Nu va asteptati la o reteta traditionala pentru ca o sa fiti dezamagiti. DAr daca sunteti asa mai curajosi si va place sa va bagati nasurile prin toate blidele si condimentele ca mine faceti in felul acesta. Scoateti la iveala:
Vreo 3 ardei rosii si 3 ardei verzi
500 grame carne tocata
200 grame ciuperci tocate marunt
1 bostanel taiat cubulete
un praf de scortisoara
un praf de nucusoara
200 grame masnine taiate marunt
fond de vita (sau un cubulet knorr de vita)
sare piper dupa gust
branza feta
Spalati ardeii si ii scobiti de toate alea apoi ii taiati in jumate si ii aliniati intr-o tava cu "scobitura" in sus. Prajiti apoi carnea tocata intr-o lingura de ulei de masline si condimentai cu nucusoara, scortisoara si ce va mai tuna prin cap si apoi amestecati cu ciuperci, bostanel, masline si fondul de vita sau un cubulet knorr si 2 dl de apa. Lasati sa mustuiasca vreo 15 minutetimp in care gustati si mai condimentati cu ce se cuvine.
Umpleti jumatatile de ardei cu compozitia, sfaramati branza feta pe deasupra si bagati la cuptor 30 de minute.
Eu i-am trantit si un tatiki ca sa fie treaba completa. Asta se face cu un castravete ras prin razatoarea mare, un catel de usturoi din presa si iaurt grupa mare. Ii mai puneti si niste sare si piper si aveti treaba completa.
Nu ma intrebati de ce poza e cu fundul in sus ca nu am ce sa raspund. Am incercat sa o rasucesc dar nu a vrut. I´m kind of new at this...
luni, 28 martie 2011
Ardei umpluti á la grec in process
Experimentul se afla in cuptor, daca iese bun va scriu reteta :)
duminică, 27 martie 2011
Brunch @ Ritz
Astazi ne-am destrabalat intr-o orgie de gusturi si arome la un brunch cu 2 buni prieteni la hotelul Ritz. Din zecile de feluri de mancare aliniate la bufé am ales sa ma delectez cu:
- carnaciori de miel
- salata de ton
- oua umplute cu spuma de caviar
- costita la cuptor
- somon afumat
- piftelute cu spanac si brnza feta
sâmbătă, 26 martie 2011
Spuma de ciocolata cu fructe de padure
Si pentru ca nimic nu este complet fara desert o sa fac un pustiu de bine si o sa scriu reteta mea favorita pe care o savurez din cand in cand in weekenduri. Nu este ceva care sa arunci in tine in fiecare zi asa ca daca te loveste pofta de ceva bun dupa ce ai fost constiincioasa ceva timp cu toate alimentele LCHF atunci poti sa faci in felul urmator:
Scoti la iveala,
3 oua,
smantana de batut frisca
1,5 linguri cacao
indulcitor natural - stevie sau zaharina, nu aspartam
fructe de padure proaspete sau inghetate.
Bati smantana pana se face frisca intr-un castron. In alt castron amesteci galbenusurile cu cacao si indulcitor si il pui deasupra unei bai de aburi amestecand continuu pana sa ingroasa un pic apoi pui castronul cu aceasta compozitie la rece.
Bati albusurile pana se face o spuma foarte tare, amesteci cu frisca si cu "ciocolata" din frigider cu o spatula incet sa nu se taie apoi pui in pahare de vin sau sampanie, garnezi cu fructe de padure si bagi la frigider cel putin o ora. Eu mai trisez uneori si bag rapid la congelator dar nu e de recomandat.
Poza e imprumutata de pe net deoarece nu am facut niciodata poze la desertul asta dar revin cu ceva original cat de curand,
Painici fara faina (Oopsies)
Yepp, este posibil sa mananci si "paine". Reteta nu am facut-o astazi dar o sa scriu cum faci si am imprumutat o poza de pe net.
3 oua
100 grame branza-crema philadelphia
un pic de sare
un varf de cutit de praf de copt
Faci asa:
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile tare impreuna cu sarea (ca la bezele) pana cand poti intoarce castronul cu fundul in sus si compozitia e atat de consistenta ca nu se rastoarna. Intr-un alt castron bate galbenusurile cu branza apoi le incorporezi putin cate putin in albus amestecand usor pana se omogenizeaza (nu repede).
Intinzi o hartie cerata pe o tava de cuptor si pui cate o lingura din compozitie in forma de prajiturica rotunda - ies cam 6. Le pui la 225 de grade vreo 20-25 min.
Daca nu le vrei asa plictisitoare poti sa amesteci si o lingura de seminte de in sau susan in compzitie, mai poti pune si seminte de floarea soarelui, oregano sau ce-ti trece prin cap (fara carbohidrati).
Enjoy!
Pui impachetat in bacon cu salata de bostanel
Si acum sa trecem la trburi mai amuzante si anume retete. Astazi am cumparat niste piept de pui inghetat si mi-am revarsat talentul asupra lui cu tot ce aveam prin frigider. A iesit deosebit de yummy.
Ai nevoie de treburile urmatoare pentru 4 portii:
4 piepti de pui asa mai potriviti
1 pachet cu fasii de bacon
1 pachet de branza feta
parmezan ras
In privinta salatei de bostanel care a iesit o minunatie cumperi sau aduni de prin camara si frigider chestiile astea:
2 bostanei verzi asa mai tinerei
1 lingura de maioneza
1 praz
2 dl smantana
5-6 castraveti in otet
2-3 fire de marar
sare, piper.
1 lingurita unt
Pieptului de pui ii faci o crestatura in mijloc si umplii cu branza feta apoi il infasori in 2-3 fasii de bacon. Repeti procedura cu celelalte 3. Daca nu sta infasurat baconul ii trantesti o scobitoare la un capat pe care o poti scoate dupa ce e gata. Pui pieptul intr-o tava termorezistenta, presari pamezanul pe deasupra si vreo doua fire de ulei de masline daca ai la indemana... daca nu atunci merge si fara. Bagi la cuptor la 225 de grade si lasi vreo 30-40 min pana e gata.
In timpul asta ca sa nu stai degeba curati bostaneii de coaja si ii tai in cuburi mai maricele. Prajesti 4-5 minute in lingura de unt si presari mai pe la sfarsit sare si piper. Rastorni intr-un castron si amesteci cu castravetii taiati rondele si prazul in fasii si apoi cu smantana si lingura de maioneza. Mai degusta cu sare si piper daca este necesar.
Si cam asta e toata treaba. De sos nu e nevoie pentru ca salata este foarte cremoasa.
Lista de cumparaturi pentru incepatori
- Unt
- Smantana subtire pentru gatit 40 %
- Smantana pt frisca
- Smantana normala 34 %
- Oua
- Bacon
- Carne (tocata, porc, vita, cotlete, filé samd.)
- Peste
- Branzeturi (grase)
- Iaurt turcesc t 10 %
- Varza (alba, rosie, conopida samd)
- Diverse legume care cresc deasupra pamantului
- Avocado
- Masline
- Ulei de masline
- Alune & nuci
Arunca din camara:
- Dulciuri
- Chips
- Coca-cola, fanta, pepsi etc.
- Margarina
- Zahar sub toate formele
- Faina
- Pasta
- Orez
- Cartofi
- Toate alimentele pe care scrie »light«
- Ingetata
- Prajituri
Ce se poate manca la micul dejun
- Oua si bacon
- Iaurt (10 %) in care poti sa amesteci seminte de in si de floare soarelui (miez), fructe de padure, alune, nuci etc.
- Omleta
- Resturile de la mancarea de ziua trecuta
- O conserva de ton cu un ou fiert
- Avocado cu cotage cheese
- Sandwich cu paine oopsie (scriu reteta mai tarziu)
- Felii de cascaval cu salam
- Oua fierte taiate cubulete si amestecate cu cepa verde tocata fin, sare si piper
- O bucata de branza brie cu salam
Reguli simple si de baza.
Mananca din belsug
- Carne: oricare. Vita, porc, vanat, pasare. Grasimea de pe carne este sanatoas. Incearca daca poti sa alegi variante ecologice, crescute cat mai aproape
- Peste si fructe de mare: oricare. In mod special peste gras cum ar fi somonul, macril sau pastrav. NU pané!
- Oua: in toate formele. Fiert, prajit, omleta. Preferabil ecologice.
- Grasimi naturale, sosuri grase: Foloseste unt din belsug si smantana, in modul acesta devine mancarea mai gustoasa si tu te saturi fara sa fie nevoie sa mananci in cantitati uriase.Grasime de nuca de cocos , ulei de masline ulei de rapita sunt de asemenea ok..
- Legume de deasupra pamantului: Toate soiurile de varza, de exemplu conopida , broccoli, varza alba, varza de Bruxelles. Sparangel, bostanel, vinete,masline , spanac, ciuperci, castravete, salata verde, avocado, ceapa, ardei, rosie s.a.m.d.
- Lactate: Alege intotdeauna produsele cele mai grase. Unt adevarat, smantana (40 %), branzeturi, iaurturi grase. Evita tot ce e indulcit si are "gust" adaugat de exemplu iaurturile "cu fructe".
- Alune si nuci: Foarte ok ca snaks (dar nu exagera).
- Fructe de padure: Tot ok ca snaks, se pot manca si cu frisca batuta de casa yummmy :)
Uita-te pe etichetele produselor in magazine: cel mult 5 g carbohidrati la 100 g.
Nu te atinge de:
- Zahar: Bauturi racoritoare, dulciuri, ciocolata, prajituri, , inghetata, musli, cerale.
- Intaritori: Paine, paste, orez, cartofi, cipsuri si asa mai departe.
- Margarina: Imitatia industriala si nenaturalaa untului.
- Bere: Paine in varianta curgatoare.
- Fructe: Prea multa zaharina. Poti manca uneori daca ti-e pofta.
Din cand in cand (asa la sarbatori)
Tu hotarasti cand e sarbatoare dar daca vrei sa slabesti ar trebui sa fie cat mai rar.
- Bauturi alcoolice: Vin sec, whiskey, coniac, vodka, drinkuri fara zahar
- Ciocolata: Cel putin 70 % cacao, .cateva patratele
Bea in fiecare zi
- Apa: minerala sau cu lamaie etc.
- Cafea: Cu lapte daca preferi sau smantana subtire (cream)
- Ceai: Negru, verde, alb…
Explicatii
Ce este LCHF?
Sa va spun acum cum stau lucrurile cu LCHF. O sa incerc sa descriu intr-un limbaj destul de simplu si cat mai putin plictisitor (nu promit nimic).
LCHF se bazeaza in mod principal pe a manca sanatos alimente naturale pe care corpul nostru este obisnuit sa le digere. In modul acesta ne este mult mai usor sa ne redobandim forma naturala a corpului si sa ne intarim sistemul imunitar.
Alimentatia LCHF stabilizeaza glucoza din sange, nivelul insulinei scade si nivelul arderii grasimilor creste. Insulina este esentiala pentru organismul nostru dar in cantitati prea mari face ca grasimea sa se aseze pe corp in loc sa fie intrebuintata drept combustibil.
A manca LCHF inseamna sa mananci mancare cu care corpul omenesc a fost obisnuit in cea mai mare parte a procesului evolutionar. Nici un mamifer nu se imbolnaveste, devine supraponderat sau face diabet de la hrana lui naturala. Specia umana nu prezina o exceptie.
Principiul e simplu: Mananci ceea ce este natural, neprocesat si nu contine ciudatenii. Evita zaharul, painea, cartoful, orezul si pastele fainoase. Mananca pana esti satul: carne, peste, oua, legume care cresc deasupra pamantului si grasimi naturale (de ex. unt adevarat).
Bine ati venit!
Aici NU se mananca salate la felul principal ci se aseaza ca accesoriu langa o mancare gustoasa si cu sos din belsug.
In curand voi incerca sa postez lista de alimente permise si avantajele pe care LCHF (low carb high fat) le prezinta.
Stay tooned